Polop, Spanien

även kallat Polop de la Marina eller Barony of Polop.

Polop är byggd på en sluttning och omges av stora odlingar med japansk mispel och apelsin. Polop är en typisk spansk liten stad med väl underhållna gator och mysiga smala gränder. Polop bebos huvudsakligen av spanjorer och endast ett fåtal turister besöker staden. Mest känd är staden för sitt källvatten (Front dels Xorrets) som kan hämtas ur någon av de 200 kranarna (se bilderna).

Klimat mm

Ur eng. Wikipedia:
Doña Beatriz Fajardo de Mendoza y Guzmán also inherited the lordship of Benidorm, a half-destroyed town, depopulated, that had lost its category of municipality after having been absorbed by Polop. But in 1666 the baroness repopulated Benidorm, granted a new Puebla Letter to it and established limits for the municipality very similar to the existing ones today. By guaranteeing the supply of water through the construction of the Reg Major of l’Alfàs (ett bevattningssystem mellan Polop och Benidorm), she transformed Benidorm into an economically viable city, the embryo of the present city.[15]By deed granted in April 1666 in Polop Castle, the baroness also founded the Nou Reg to irrigate 1,207 hectares of land.[16] She lived an eventful life.

Förr i tiden, innan husen hade vattenledningar, fick vattnet från bergen rinna fram ur en mängd kranar, där invånarna hämtade så mycket de behövde.